Activiteiten

Jelenia Gora

Het oude stadscentrum is zeer de moeite waard, met zijn gekleurde huizen, winkeltjes en pleintjes. De huizen langs het marktplein hebben allemaal een booggewelf, dat in de zomer koelte geeft en ‘s winters beschermt tegen sneeuw en gladheid. In het centrum zijn ook drie bijzondere kerken die opengesteld zijn voor publiek. Er is een dagelijkse markt. Aan de buitenrand van de stad zijn grote winkelcomplexen waar u veel en voordelig in kan kopen.

Szklarska Poreba

Het dorpje zelf herbergt vele kleine souvenirwinkels, restaurants en diverse activiteiten zoals een boomklimroute. In de zomer kunt u met de lift de bergen in, voor mooie bergwandelingen. Er zijn ook watervallen te bezichtigen.

Skieen, Szklarska Poreba in de winter

In de bergen bij Szklarska Poreba werkt een systeem van liften en skiroutes van in totaal 15 kilometer (Ski Arena Szrenica). In het stadje zelf zijn ook nog 20 skiliften en een springschans. Geskied wordt er met name op bergen als de Szrenica (1362 m) en de Izerskie Bergen: Wysoki Kamien (1058 m) en Czarna Góra (965 m). De pistes variëren in lengte tussen de 1400 meter en de 4400 meter, met als hoogtepunt de zwarte FIS afdaling (wereldbeker) van ruim 2000 meter.

Wodospad (Watervallen)

Rijdend door de bergen treft u hier en daar watervallen aan (wodospad). Bij enkele wodospads kunt u genieten van de typische gerookte kaasjes (warm) uit de regio.

8 km

Beleef de tuin

De tuin is ingericht om biodiversiteit te ondersteunen. Verscheidene soorten planten en dieren vinden er een thuis. Naast verschillende fruitbomen groeien er veel inheemse plantensoorten. Diverse dieren leven in de tuin zoals vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieen en insecten. Met wat geduld en respect voor de natuur is er veel te ontdekken voor de liefhebber!

0

Kasteel Zamek Chojnik

anuit Villa Dalski kijkt u uit op Zamek Chojnik, een kasteelruïne uit 1292 op een rots aan de voet van het Reuzengebergte. Vanaf het naastliggende dorpje Sobieszów kunt u wandelen naar de ruïne. Een sportief uitje, waarbij u kunt kiezen uit een uitdagend rotspad en een minder steile boswandeling. In Sobieszów bevinden zich overigens ook diverse lekkere restaurants.

Muzeum minaeralogiczne (Mineralenmuseum)

Op de weg naar Szklarska Poręba vindt u een klein maar fijn museum in een authentieke sfeer, met allerlei bijzondere mineralen.

Of loop een wandeling, om het huis

Villa Dalksi is het laatste huis (van de twee) aan een verharde landweg. Deze weg loopt na het huis door in een graspad door landerijen, langs/over beekjes en door ruige natuurlijke landschappen. U kunt dus direct vanuit het huis een stevige wandeling maken. Kijk niet raar op als u wilde dieren tegenkomt. Ook in de ruime natuurlijke tuin op het erf zelf bevindt zich een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten. Op enkele honderden meters loopafstand van het huis is een rivier waar een prachtig paleis staat: Palac Pakoszów. Hier kunt u heerlijk eten en genieten in de luxe lounge bar.

0km

Pools aardewerk

Bent u een liefhebber van het typisch blauw-wit gestippelde Pools aardewerk, dan komt u in de omgeving aan uw trekken. Veel aardewerk wordt in Boleslawiec gemaakt. (Bunzlau op zijn duits)

Skigebied Karpacz

Aan de voet van de Sniezka, de hoogste berg van het Reuzengebergte, ligt het skigebied van Karpacz. Met 2 stoeltjesliften en 5 sleepliften is het gebied vooral geschikt voor beginnende skiërs en gezinnen met kinderen. De pistes variëren van eenvoudig (blauw) tot moeilijk (zwart). De langste afdaling is 2200 meter. Ook zijn er mooie off-piste routes. Daarnaast liggen in Karpacz zelf een 9 tal kleinere pistes. Deze zijn zeer geschikt voor het aanleren van het skiën en zijn door de verlichting ook s’ avonds te gebruiken. De grote liften en springschans ‘Orlinek’ zijn gelegen tussen Karpacz en Karpacz Górna (het hoger gelegen deel van Karpacz). Er zijn in Karpacz skischolen aanwezig en verschillende skiverhuur-bedrijven. Voor kinderen is de locatie van de rodelbaan leuk om te skiën en te sleeën.

Wang (historische noorse kerk)

n Karpacz is een historische Noorse kerk te bewonderen: Wang. Deze kerk uit de 12e-13e eeuw werd onder de koning van Pruisen vanuit Noorwegen naar Zuid-West-Polen overgebracht.

Mountainbiken

In de prachtig natuur in de omgeving van Piechowice en Szklarska Poreba is het prachtige mountainbiken. Er zijn vele bedrijven in de buurt die fietsen verhuren en deze bedrijven hebben ook allemaal elektrische mountainbikes waarbij je met minder inspanning op verdere, stijlere en mooiere plaatsen kunt komen.

(Het gelinkte verhuur bedrijf is dichtbij en onze gasten hadden hier goede ervaringen). 

Zwem paradijs Hotel Golebiewski Karpacz

In de bergen is een enorm hotel met een prachtig zwemparadijs. Je voelt de luxe. Wat een uitstraling als je daar binnen rond loopt. Heerlijk zwem paradijs, een zwempak is voldoende want een handdoek krijg je aan de balie. Mooi zicht op de bergen.

Natuurgebied Reuzengebergte

Het Reuzengebergte dankt zijn naam aan de volgens verhalen daar wonende reus Rübezahl (Tsjechisch: Krakonoš, Pools: Karkonosz) en omvat het grootste natuurgebied van midden Europa, op de grens van Tsjechië en Polen. Sinds 1959 (Polen) en 1963 (Tsjechië) zijn delen van het Reuzengebergte als Nationaal Park ingericht, respectievelijk het Karkonoski Park Narodowy in Polen met het hoofdkantoor in Jelenia Góra en het Krkonoskí Narodní Park in Tsjechië met het hoofdkantoor in Vrchlabí. Daarnaast staan tegenwoordig grote delen als biosfeerreservaat onder bescherming van UNESCO. Het Reuzengebergte is het kleinste hooggebergte van Europa met een zeer extreem klimaat. Dit wordt veroorzaakt doordat het land- en het zeeklimaat het hooggebergte vaak gelijktijdig beïnvloeden. Zelfs de boomgrens ligt hier aanmerkelijk lager dan in de Alpen. De vegetatie op de toppen wordt gekenmerkt door een alpine en subalpine vegetatie. In het natuurgebied zijn diverse wandelroutes uitgezet. Met een beetje geluk treft u een wild zwijn, ree, edelhert, vos, das, boommarter, steenmarter, hermelijn, eekhoorn, (zwarte of witte) ooievaar, slang of hagedis aan.

Zwem paradijs Termy Cieplice

Mooie zwembaden, voor ieder wat wils. Hele jaar door open.